2009. január 5., hétfő

Tökfőzelék pörkölt feltéttel



Íme egy kifőzde jellegű házias :) étel: Tökfőzelék pörkölt feltéttel. A főzeléket Mami főzte - ki más, hiszen Ő a főzelékszakos. Most nem is nagyon emlékszem, hogy szeretitek-e a tökfőzeléket, Tomi tegnapelőtt azt állította, hogy igen. Na mindegy, nem árt, ha itt a receptje.
Kis olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rászórunk egy kevés pirospaprikát, elkeverjük, majd rögtön beleszórjuk az előzőleg enyhén besózott gyalult tököt. Kis ecetet öntünk rá, ami nem csak a savanykás íz elérése miatt szükséges, hanem megakadályozza a tök rostjaira hullását és szép szálas marad. Jelentős mennyiségű aprított kaporral hintjük meg, és saját levén addig pároljuk, míg megpuhul a tök. Ha szükséges, nagyon kevés vízzel lehet pótolni az esetlegesen elfőtt vizet, és ha nem elég a kezdeti sómennyiség, ezt is lehet korrigálni. Ha megfőtt, behabarjuk a főzeléket, vagyis: egy nagy pohár tejfölhöz két evőkanál lisztet szórunk és addig keverjük, míg teljesen sima lesz, aztán a főzelék levéből is keverünk hozzá valamennyit, ezzel is elkeverjük és az ételhez keverjük.
Ezt most saját kútfőből írtam, ha Mami másképp csinálta, akkor utólag korrigálom.
A pörkölt:
Természetesen nem teljesen hagyományos pörköltet főztem szokás szerint, hanem ezt:
2 fej hagymát megpárolunk, amikor félig kész, 1 felkockázott kápia vagy kaliforniai paprikával együtt pároljuk tovább, végül 4 gerezd fokhagymát is pirítunk hozzá nagyon kevés ideig. Ha ez a pörköltalap kész, rászórjuk a kb kilónyi felkockázott húst - pl sovány sertéshús, de mást is lehet - , és először lepirítjuk, majd amikor levet enged, azt is elfőzzük. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük nagyon kevés alaplével, vagy ha az nincs a háznál, egy kis vízzel. Két felkockázott paradicsomot is beledobálunk. Az alaplé sótartalmának megfelelően sózzuk illetve borsozzuk, és alacsony lángon lassan pároljuk fedő alatt. Időnként óvatosan pótolni kell az elfőtt nedvességet, de mindig rövid lén pároljuk. Én félidőben tettem hozzá egy negyed kilónyi felszeletelt gombát is - csak épp mert volt itthon, de mit mondjak, nem tett rosszat sem az ízének, sem az állagának. Amikor mindez elkészül, a legvégén belenyomunk még egy gerezd fokhagymát, és rotttty.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése